ESCAPE / ESCAPISM?


Vrijwel iedereen weet wat het woord “escape” betekent: n.l. ontsnappen. Maar weet u ook dat “escapism” betekent?: “zucht om de werkelijkheid te ontkomen”!


In discussies over maatschappelijke projecten over veiligheid spelen beide woorden een belangrijke rol. “Escape” als we praten over vluchten/ontruiming of evacuatie en “escapism” als we onszelf geruststellen met de gedachte dat de overheid alles geregeld heeft. Maar is dat wel zo? En ook al is het geregeld, is dan een grotere bekendheid en/of betrokkenheid van burgers en bedrijven noodzakelijk?


Bovendien had uw voorzitter nog een belofte naar de burgemeester van Alblasserdam in te lossen dat wij een bijeenkomst over dit onderwerp zouden organiseren in het kader van de KIVI-NIRIA doelstelling om een goede relatie te onderhouden tussen regionale technici en politici. De burgemeester zal aanwezig zijn.


In een drietal presentaties van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de regionale Brandweer en Politie zal op de belangrijkste aspecten en vraagstukken worden ingegaan. U kunt uw ideeën vragen e.a. bespreken met een aantal ervaren deskundigen en bestuurlijk verantwoordelijken.


Programma

Presentatie Veiligheid sluitpost bij ruimtelijke ontwikkelingen
Inzicht zal onder andere gegeven worden in potentiële risicobronnen in de regio en de mogelijkheden om de veiligheid te vergroten door een organisatorische aanpak.

Door: Jan Zondervan (beleidsmedewerker pro-actie Regionale Brandweer Zuid-Holland Zuid)


Presentatie
Wie ordent de chaos?, welke lessen zijn er uit eerdere ellende te trekken? "

Na overzicht van de risico's in onze stad, regio, provincie en land komt de realiteit van het "ontvluchten" evacuatie aan de orde...

welke lessen zijn er op dat punt te leren? en belangrijker wie leert ze dan en hoe beoefenen we die...??

Door Mr. drs. J.C. van Paasschen (Commissaris van Politie in regio Zuid-Holland-Zuid, Programmamanager operationele veiligheidsregio ZHZ)


Presentatie Crisisbeheersing
Wat is crisisbeheersing voor het rijk en wat merkt de burger ervan? Crisisbeheersingsbeleid bestaat nu formeel ruim twee jaar. Een korte schets op het ontstaan van het crisisbeheersingsbeleid zal worden gegeven. Daarbij wordt ook ingegaan op wat crisisbeheersing in houdt op nationaal decentraal en internationaal niveau; hoe hebben we het georganiseerd en met wie pakken we crises aan als ze dreigen te ontstaan of misschien zelfs al realiteit zijn. En ook: wat verwachten we van het bedrijfsleven en hoe gaan we om met de burgers.

Door: Bea Marsman (hoofd van de afdeling Preparatie Decentraal van de directie Crisisbeheersing, Ministerie van Binnenlandse Zaken)