Glasvezel Communicatie

De indruk bestaat dat glasvezel duur, breekbaar en moeilijk is. Kortom, het is techniek voor de toekomst. Glasvezel is per meter wel duurder maar geeft meer bandbreedte en minder signaalverlies. Voor communicatie over koperdraad zijn dure versterkers nodig om die verliezen te compenseren. Andere voordelen van glasvezel zijn dat er grotere afstanden overbrugd kunnen worden, er is geen overspraak, het is ongevoelig voor storingen van buitenaf, het gewicht is laag en het is vrijwel niet mogelijk om een glasvezel af te luisteren. Er zijn natuurlijk ook nadelen aan glasvezel. Er kan bij voorbeeld geen vermogen getransporteerd worden en korte bochten zijn uit den boze.

Glasvezel transporteert een signaal door middel van licht. Een belangrijke beperking hierbij is Demping en Insterion loss. Dit is de afname van signaalvermogen door verliezen in het materiaal en externe verliezen. De demping is afhankelijk van de golflengte. Optimale golflengtes zijn 850, 1300 en 1550 nanometer. Soms kunnen tot 256 dicht bij elkaar liggende golflengtes in een vezel getransporteerd worden. Deze worden aan de ontvangende kant van elkaar gescheiden met een prisma.

Een glasvezel bestaat uit twee soorten glas. Een kern met een hoge brekingsindex en een mantel met een lagere brekingsindex. Afhankelijk van de dikte van de kern zijn twee soorten vezel te onderscheiden. Een single mode kern heeft een dikte van 9 micron; een multi mode kern is tussen de 50 en 62.5 micron dik. Met single mode zijn langere afstanden te overbruggen. Samen met de mantel en de coating is een vezel 250 micron dik.

Connectoren worden gebruikt om glasvezels met elkaar en met randapparatuur te verbinden. Om overgangsverliezen te beperken moeten de vezels recht op elkaar aansluiten. Een goed contact kan worden gemaakt als de vezels aan de uiteinden bol geslepen zijn. Dit is een 'Physical Contact' (PC). Een 'Angled Physical Contact' (APC) heeft schuin en bol geslepen uiteinden. Een lasverbinding levert minder verliezen op dan een verbinding met een connector. Lasverbindingen hebben doorgaans een demping van minder dan 0.1 dB.